Uppskattningsvis 800 personer besökte familjedagen på Valla IP Aktivitetspark lördagen den 14 maj. En familjedag som innehöll något för alla och det var inte svårt att hålla sig aktiverad om man så ville. Vädret var näst intill perfekt i temperatur och sol, men bitvis lite blåsigt. Men det är inte konstigt när vi har ett större fält som granne.

Välkomna 

Besökarna hälsades välkomna av projektledaren för aktivitetsparken, Mathias Fredriksson.

 För många år sedan spelade Valla IF bandy just på den här platsen. 1975, och för att vara mer exakt: 9 november slogs här ett målrekord för Vallabandyn där Solnas anrika AIK beskerades med 30-0! År 2000 lades tyvärr  bandyverksamheten ner och då hade vi som bäst spelad i division 2. Sedan dess har grusplanen stått öde.

Aktivitetsparken Det började som en idé i december 2018. Vi i styrelsen tillsammans med Jonas på RF-SISU satt och spånade på hur vi på bästa sätt skulle fira 100-årsjubileumet 2019. Att en förening fyller jämnt 100 händer ju inte varje år, så något stort ville vi slå till med. Något som visar att Valla IF är med i tiden, och kommer så att vara kommande 100 år – minst. Spontanidrottande är en innegrej nu menade Jonas.

Och där var vi i gång. Men vad är det för något? Vi frågade våra medlemmar, våra aktiva spelare och invånarna här omkring vad man skulle vilja se på grusplanen i framtiden. Och förslagen blev riktigt många. Efter kontakt med Magnus på Unisport fick vi hjälp att sortera och prioritera bland alla förslag. Projektidén kändes otrolig.

Många nätter har jag legat vaken och undrat om vi inte hade tagit oss vatten över huvudet. Om vi inte har tagit på oss ett för stort projekt. Men det är med stolthet jag står här idag, och ser denna fantastiska aktivitetspark framför mig. Tänk att fått vara en del av detta. Det är med glädje jag ser hur mycket aktivitetsparken utnyttjas varje dag. Och det värmer när jag får höra ungdomarna säga att man nu äntligen har ett ställe att samlas på. Ja man kan undra hur många gånger någon har sagt eller skrivit ”Vi möts på aktivitetsparken!

Det är just det vi ska göra idag – Mötas på aktivitetsparken.  

Efter ett kortare tal hade vi en genomgång av programbladet och första timmens hållpunkter. Vi välkomnade även Kronfågel som genom projektet Rätt till Rörelse deltog under invigningen för att bjuda alla besökare på grillad hamburgare med tillbehör. Under dagen hade samtliga 700 medtagna hamburgare grillats och serverats. En store eloge till all personal där, och Kronfågel i stort.

Volley, boule och gymnastik

När första timmen tog slut hade besökarna fått se uppvisning inom föreningens motionsidrotter: volleyboll och boule, och haft möjlighet att delta vid barngymnastikgruppen. På närarenan var volleybollnätet monterat och det spelades en intensiv match. Valla Volley är extra intressant för att det är öppet för alla, och åldersspridningen är omkring 60 år från yngsta till äldsta. Verkligen en gemenskap över generationsgränserna. På planen framför scenen var det full fart på barngymnastikgruppen som hade dukat upp en bana med diverse färgglada hinder som säkert inspirerar barn till rörelse.

Sammandrag fotboll

Under dagen pågick även ett sammandrag i fotboll på naturgräset vid A-plan. Totalt 8 lag deltog och varje lag fick spela mellan 3-4 matcher. Ledarna för sammandraget var nöjda och det hade flutit på bra under hela dagen. Även resande lag hade en bra upplevelse av sammandraget. Tack till Sörmlands Fotbollsförbund som kunde lösa att sammandraget hamnade i Valla denna dag, så att inte våra spelare missade familjedagen.

Det röda bandet

När vi sedan närmade oss lunchpausen hade även Sara erbjudit besökarna att delta vid gåfotboll. Målgruppen var egentligen +65 år, men på grund av brist på spelare gjordes uppvisningsmatchen med sprudlande barn och ungdomar istället. Sedan hade även KIF Basket med coach Robert i spetsen visat upp sig och sitt basketspel. För den som ville röra lite på sig erbjuds sumbainspirerand latino dance.

Sedan var det återigen dags för Mathias, projektledare för aktivitetsparken att prata. 

Valla IP Aktivitetspark har varit fantastiskt att jobba med. Så många har varit engagerade, eller blivit engagerade. Vi hade aldrig lyckats driva projektet utan alla dom hundratals ideella timmar som ligger bakom. Inte projektet, och inte heller den här invigningen. Det är många av oss som slitit hårt sedan 2018.

Vi hade dock aldrig haft råd om vi inte fått ekonomiskt stöd och bidrag. Så under dom har åren har vi lyckats samla in över 3 miljoner kronor. Helt fantastiskt. Jag tänker nämna dessa i kronologisk ordning sorterat på belopp.

Största stöden fick vi av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Det blev möjlig genom att aktivitetsparken drivits som ett LEADER-projekt genom LEADER-Sörmland samt ett stort ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden.

Sedan har vi även genom vårt 100-årsfirande kunnat avsätta pengar från det bidrag vi fått från Katrineholms kommun och genom sparbanksmiljonen kunnat avsätta pengar från Sörmlands Sparbank.

Där till har vi även fått donationer från Gunnar Drott, Lions Katrineholm/Oppunda, Roland Geiborg, Kristina och Kirill Serebrov, Anders Karlsson, Stig Karlsson, Bengt och Anna-Karin Eriksson, Rober Fursjö och några anonyma donationer.

Tack så himla mycket för det!

 Efter talet radade flera spelare och barn upp sig för att delta i ett invigningslopp. Och efter ett "på era platser, färdiga, GÅ" for dom iväg och gjorde ett fantastiskt lopp och efter en bra spurt på upploppen föll det röda invigningsbandet i backen. 

Valla IP Aktivitetspark är officiellt invigt!

Som ett extra festligt inslag fick besökarna lyssna till fin kör- och solosång från Gloria Junior och Lerbokören. Fantastiskt duktiga. 

Efter körsång välkomnade vi Katrineholms politiker. Det var kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg förste vice ordförande i kommunstyrelsen Christer Sundqvist, ordförande i service- och tekniknämnden Anneli Hedberg som fanns på plats. Man såg positivt på det projekt Valla IF har drivit i land med Mathias i spetsen. Ett lyft för hela Valla och kommunen i stort. 

Tredje och sista perioden

Under familjedagens sista timmar bjöds det på ett fyspass i form av Bootcamp för alla som ville tillsammans med Linda. KIF Basket passade på att få sig ett stärkande pass. Dessutom genomfördes en käpphästtävling i fyra klasser och senare fick alla som ville stärka sin qi genom QiGong tillsammans med Maria göra det. Det var behövligt efter en hektisk tid inför invigningen.  

Dessutom hade räddningstjänsten dykt upp med en av sina släckbilar som var ett trevligt inslag som fort blev klätterställe för nyfikna barn. 

När klockan sedan närmade sig 15:00 så genomfördes en prisutdelning för respektive tävling som hållits under dagen. Totalt 10 fantastiskt smaragdgröna ryggsäckar, specialbeställda för invigningen delades ut tack vare vårt fina samarbete med CC SPORT. Dessutom delades minnesfotbollar ut med Valla IF tryck till alla vinnare. Även fem tröstpriser delades ut slumpvis bland alla som deltagit och lämnat in sin tävlingstalong. 

Avslutande tal

Vi avrundade hela familjedagen och invigningen genom att tacka alla som deltagit. Både som besökare, som funktionär och alla som ställt upp genom att hålla i aktiviteter. Allt tillsammans gjorde denna invigning speciell. 

Ett extra stort tack riktade vi till våra två huvudsponsorer Kronfågel och Sörmlands Sparbank som fanns med oss under invigningen. Ett extra tack även till Solveig på kansliet som haft stor del i planeringen och kontakten med deltagande organisationer. Solveig som dessutom ordnade transport till Örebro flygplats under fredagen då våra minnesbollar hade fastnat i Polen och som vi sedan lyckades komma på via flygplatsen i Örebro. 

Tack

Jag som projektledare vill rikta ett stort tack till alla som på något sätt har engagerat sig i projekteringen, och som gjort projektet så lyckat. Det är med stolthet jag nu avslutar Valla IP Aktivitetspark som projekt, och låter det övergå till drift och fortlevnad istället.

VI MÖTS PÅ AKTIVITETSPARKEN!

Mathias Fredriksson, projektledare för Valla IP Aktivitetspark.